İçeriğe atla

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde cinsel şiddet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, kadınlara çeşitli zaman dilimlerinde cinsel şiddette bulunmuştur.

Verhovna Rada üyesi Lesya Vasilenko, 17 Mart'ta yayınlanan bir röportajda Rus Silahlı Kuvvetleri'nin istila ettiği bölgelerden kaçamayan yaşlı kadınların çoğunlukla ya tecavüze uğradığını ve infaz edildiğini ya da intihar ettiğini belirtti. Ailelerin tanıklık edecek "gücü veya kapasitesi" olmadığı için bu vakaların eksik rapor edildiğini belirtti.[1]

Ukrayna kuvvetleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 26 Mart 2022 raporunda, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri'nin tipik olarak "kişileri elektrik direklerine veya ağaçlara çıplak şekilde bağlamasını" içeren suistimaller uyguladığını bildirdi.[2] Ayrıca aynı raporda BMİHYK, Ukrayna güçlerinin esir aldıkları bir Rus askerini soyup hadım ederken videoya aldıklarını belirtti.[2][3]

Mülteci krizi sırasında cinsel şiddet

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ukrayna'daki şiddetten kaçarken istismar edildikleri iddia edilen kadın ve çocuk mültecilerle ilgili en az iki ayrı vaka yaşandı. Mart ayı ortasında Polonya'da bir adam, kendisinden barınak ve yardım istediği bildirilen 19 yaşındaki bir mülteciye tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanırken, iki adamın da Almanya'da mültecilerin kaldığı bir yerde kalan Ukraynalı genç bir mülteciye saldırdığı bildirildi.[4] Birleşik Krallık Hükûmetinin mültecilere yönelik barınma programının başlatılmasından önce bir kadın, kendisiyle birlikte kalmasını isteyen ve seks karşılığında ücretsiz konaklama, yemek, masraflar ve aylık harçlık vadeden bir adamdan şikâyetçi olmuştur. Kadının adamı reddetmeye çalıştığı ve ancak annesiyle birlikte seyahat ettiğini söyledikten sonra vazgeçtiği bildirildi.[5]

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Ukraine: Apparent War Crimes in Russia-Controlled Areas". Human Rights Watch. 3 Nisan 2022. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  2. ^ a b "Update on the human rights situation in Ukraine – Reporting period: 24 February – 26 March" (PDF). UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine. 26 Mart 2022. 1 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  3. ^ "UN finds 'credible allegations' of torture by Ukraine soldiers against Russian invaders". National Post. 10 Mayıs 2022. 
  4. ^ Reis, Chen (28 Mart 2022). "Ukrainian female refugees are fleeing a war, but in some cases more violence awaits them where they find shelter". The Conversation (İngilizce). 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Scotsman_UA_RU_homes_exploited isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)